Kluczowe cechy grilli
Jeśli chodzi o najważniejsze cechy grilli, na które powinniśmy zwrócić uwagę przed ich zakupem, bardzo dużą rolę odgrywają wymiary i waga. Oprócz tego istotna jest ich funkcjonalność. Dostępność nowoczesnych rozwiązań technologicznych zapewniających wygodę korzystania z grilla często decyduje o tym, że wybieramy konkretny model. Równie istotną kwestią jest rodzaj grilla. Na rynku dostępnych jest ich kilka odmian, co pozwala na wybór sprzętu w pełni dopasowanego do naszych potrzeb i sytuacji.
Grille kompaktowe i tradycyjne oraz ich funkcje
Bardzo ważną kwestią, którą trzeba ustalić, zanim zakupimy grilla, jest określenie sposobu jego użytkowania. Przykładowo, gdy grillujemy często i przez to chcemy wygodnie przenosić grilla, idealnym rozwiązaniem będą grille kompaktowe, takie jak grill węglowy Go Anywhere. Jego niewielkie wymiary (36,9 x 53,4 x 31 cm) oraz waga (zaledwie 6,78 kg) sprawiają, że węglowy GoAnywhere oraz jego gazowy bliźniak są wprost idealne w podróży lub na urlopie. Jednocześnie znajdujące się w nim 4 przepustnice pozwalają na przygotowanie smacznych potraw prosto z rusztu wypieczonych idealnie. Jeśli będziemy z takiego grilla korzystać w ogrodzie lub na działce, jego wymiary i waga nie mają większego znaczenia. Wówczas bardzo istotną kwestią będzie funkcjonalność. Doskonałym tego przykładem jest grill gazowy Spirit II E-320 GBS od Webera. Wyróżnia się on nie tylko elektronicznym zapłonem Inifinity, ale również wbudowanym termometrem w pokrywie oraz kompatybilnością z systemem Weber Connect. Ten system opiera się o termometr bezprzewodowy na cztery sondy łączące się ze smartfonem przy wykorzystaniu bezpłatnej aplikacji. Pozwala to na kontrolowanie stopnia wypieczenia dowolnego produktu umieszczonego na ruszcie. Dzięki temu podamy go wtedy, gdy rzeczywiście będzie już gotowy, a nie surowy lub przypalony.
Rodzaj grilla ma znaczenie
Równie istotną cechą grilla jest rodzaj sprzętu. Obecnie możemy spotkać się z grillami na węgiel, gazowymi, a także elektrycznymi. Grille węglowe to najbardziej klasyczne rozwiązanie. Można dzięki nim osiągnąć charakterystyczny aromat i smak potraw, choć wymagają one poświęcenia nieco czasu na ich rozpalenie. Jeśli szukamy ułatwienia w tej kwestii, powinniśmy postawić na grilla gazowego. Aby uruchomić taki grill, wystarczy bowiem tylko użyć przycisku i poczekać, aż osiągnie on odpowiednią, stałą temperaturę. Grille gazowe dostępne są w rozbudowanych wersjach, również ze stolikami do naczyń i potraw, palnikami bocznymi oraz szafkami i hakami, na których można umieścić dodatkowo różnego rodzaju akcesoria do grillowania. Przykładem grilla gazowego, który spełni wszelkie oczekiwania, jest Spirit E-320 GBS z zapłonem Infinity, wbudowanym termometrem w pokrywie i składanym lewym stolikiem bocznym.
Grille elektryczne charakteryzują się równie prostą obsługą, jak grille gazowe, a co więcej, możemy z nich korzystać na balkonie lub tarasie. Ze względu na to, że zasilane są one prądem, nie stanowią zagrożenia pożarowego. Gdy nie zabraniają tego przepisy spółdzielni albo wspólnoty mieszkaniowej, możemy zatem z nich korzystać bez większych przeszkód. Przykładem takiego grilla jest Weber Q1400. Ten grill elektryczny, oprócz kompaktowych rozmiarów ułatwiających jego transport, cechuje się także doskonałą wytrzymałością, ze względu na to, że jego pokrywa i obudowa zostały wykonane z odlewu aluminiowego, a rama – z nylonu wzmocnionego włóknem szklanym.
Dobór grilla dopasowanego do naszych potrzeb wymaga przeanalizowania podstawowych cech tego sprzętu. Korzystając z grilli oferowanych przez renomowanych producentów, takich jak amerykańska marka Weber, zyskamy pewność, że grillowane potrawy będą cechować się najlepszym smakiem i aromatem.